Schoolcatering in de wereld

Schoolcatering in de wereld is iets anders gereld dan in Nederland Het onderstaande  artikel is gevonden in Theguardian. Zie voor nog meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/School_meal

Schotland
Bloemkool crunch en twee groenten,, pizza, gebakken aardappel met zalm mayonaise, een sandwich, broodje of salade op een typisch menu kan er een keuze tussen kalkoen biefstuk en twee groenten worden. Dit zal gepaard gaan met een pick-and-mix bar van melk, sap, soep en brood, groente en fruit.

Hungry for Success is Schotland de twee jaar oude £ 63.5m gezond eten initiatief. Chips zijn nog steeds op het menu, maar niet meer dan twee keer per week, en er zijn strikte voedingrichtlijnen. Ieder kind krijgt een gratis stuk fruit per dag voor de eerste twee jaar van school en alle eetkamers moeten vers, gekoeld water beschikbaar hebben zonder kosten. Het plan zegt ook dat de scholen moeten de sfeer en ambiance in de eetzalen aan de leerlingen te stoppen wordt gebracht uit hun voedsel te verbeteren. Ambtenaren proberen ook naar manieren om de anonimiteit van de leerlingen die krijgen gratis schoolmaaltijden te beschermen, om het stigma zij lijden te stoppen te vinden. Opties zijn onder andere de invoering van een pasje voor alle leerlingen te gebruiken.

Sommige autoriteiten 'school catering diensten zijn particuliere, sommige niet. Glasgow, de grootste gemeente in Schotland, heeft een eigen in-house catering team. De kosten van een basisschool maaltijd is een gemiddelde van 1,60 pond, want secondaries het is 1,49 pond. Ouders dragen in de kosten van een inkomensafhankelijk basis.
Polly Curtis

Frankrijk
In vergelijking met hun Britse equivalenten, schoolmaaltijden in Frankrijk - genomen door de helft van alle Franse schoolkinderen - zijn goed uitgebalanceerd drie of zelfs vier-gangen zaken.

Menu's voor de week worden geplaatst op school borden, zodat ouders kunnen plannen juiste 's avonds maaltijden, veel gemeenten ook zetten ze hun website. http://www.mairie9.paris.fr/mairie9/jsp/Portail.jsp%3Fid_rubrique%3D162%26id_article%3D9450&;usg=ALkJrhhOa8h95Oub6YsYCZ_oYfPpoEDQ2Q">Dit , bijvoorbeeld, is wat mijn vier jaar oude had voor de lunch vorige week op zijn pre-elementair school in het 9e arrondissement van Parijs.

De overheid scholen maaltijd richtlijnen in Frankrijk dateren uit 1971 en stellen dat ten minste 45 minuten moet worden toegestaan voor elke maaltijd, die een rauwe groente of fruit (rauwkost, salade of fruit als dessert) moet bevatten; dierlijke eiwitten ten minste een deel van die moet in de vorm van melk of een zuivelproduct, gekookte groenten of fruit op zijn minst twee keer per week en koolhydraten op de overige dagen.

Experts zeggen dat deze richtlijnen zijn nu verouderd, vooral omdat het onmogelijk is geworden voor school maaltijd aanbieders om deze vele gerechten serveren met behoud van basisvoedsel kwaliteit. Veel scholen menu's bevatten nu te veel vet en te veel eiwitten, en niet genoeg calcium of ijzer.

Met meer en meer gemeenten rond Frankrijk aanbestedende schoolmaaltijden aan particuliere cateraars, meer geschikte - maar nog steeds vrijwillige - richtlijnen zijn opgesteld door een aantal van gezondheid en voeding instituten. In de praktijk, in afwachting van de publicatie van nieuwe officiële richtlijnen, worden deze gebruikt door vele gemeenten om te controleren of op privé-instellingen: Paris stadhuis, bijvoorbeeld, heeft een team van full-time schoolmaaltijden adviseurs-cum-inspecteurs.

De werkelijke kosten van een school maaltijd in Frankrijk varieert volgens de grootte van de stad, maar gemiddeld ongeveer £ 3,50 tot 4,50 per kind, met zo'n 80p tot 1,50 pond te gaan op de ingrediënten. Ongeveer 50% wordt gesubsidieerd, de rest wordt gedragen door ouders die betalen volgens een inkomens afhankelijke vijf-tier schaal. In de praktijk kan een twee-ouder gezin met beide ouders in full-time dienstverband verwachten te betalen in de regio van £ 2 per maaltijd.
Jon Henley

Colombia
Het onderwijs secretariaat voor Bogota geeft stof tot 60-70% van de schoolkinderen van de stad. de rest - beter - ga naar particuliere scholen.

Staat scholen bieden ofwel een warme maaltijd per dag: soep, rijst of pasta, vlees, salade en vruchtensap, of een reeks van lichte snacks: minstens twee stuks fruit, fruitsap, kleine cake en sandwich.

Een warme maaltijd kost de staat het equivalent van ongeveer 22p een dag - als een percentage van het inkomen per hoofd, aanzienlijk meer dan wordt doorgebracht in het Verenigd Koninkrijk - en de snacks kosten ongeveer 20p. Er zijn geen kosten aan ouders van kinderen in het staatsbestel.

In beide gevallen worden de normen in termen van calorische waarde, vitaminen en andere voedingstoffen content landelijk vastgesteld door de ministerie van Volksgezondheid, en elke maaltijd / set van snacks is om kinderen met 33% van de aanbevolen dagelijkse inname.

De levering van de school eten is de verantwoordelijkheid van de staat, waarin het werk meestal uitbesteedt aan particuliere bedrijven waarvan de menu's en voorzieningen zijn gecertificeerd als aanvaardbaar.
Jeremy Lennard

Japan
Japanse schoolkinderen waren afhankelijk van VN-hand-outs tijdens de door armoede geteisterde naoorlogse jaren, maar de traditionele lunch op school, of kyushoku, is een bevestiging van het leven van jonge kinderen sinds het begin van de eeuw.

Menu's op openbare scholen variëren, afhankelijk van de regio, maar basisscholen in Fujisawa stad, op ongeveer een uur uit Tokyo, zijn vrij typisch van scholen elders in het land.

De lunch wordt bereid op het terrein en gegeten in de klas tijdens de lunchpauze, met kinderen zal naar verwachting na afloop schoon te maken.

De lokale raad van bestuur van het onderwijs zegt dat elke maaltijd voor basisschoolkinderen, of die van zes tot 12, bevat ongeveer 650 calorieën. Onder de gerechten die worden geserveerd in de afgelopen maand waren tofu hutspot, diverse groenten, rijst, miso soep, gestoofde duivel tong met lotuswortel, bevroren yoghurt en pakken melk.

Leerlingen mee naar huis nemen een menu voor de komende maanden met aantekeningen over voeding, vet-en zoutgehalte, en de calorische waarde. Twee keer per jaar de ouders worden uitgenodigd om smaak-test van het voedsel. De klas met de minste restjes aan het eind van de maand ontvangt een certificaat.

Zelfs op openbare scholen, schoolmaaltijden zijn niet vrij, maar hulp is beschikbaar voor gezinnen met lage inkomens. Ouders van kinderen naar een basisschool in de wijk Tsujido van Fujisawa betalen 3.600 yen per maand voor alleen het eten - ongeveer een derde van de totale kosten - met het stadsbestuur draagt de resterende twee derden, voor keuken personeel, gebruikvoorwerpen, gas-en elektriciteit, enz.

Midden-en hoge scholen werken kantines, die alles serveren van noedels tot curry, maar niet hamburgers en chips. Andere kinderen mee naar huis-en-klare bento lunchboxen, die meestal bevatten koude rijst ballen, gegrild vlees of vis, groenten in het zuur en gestoofde groenten.
Justin McCurry

Verenigde Staten
Een typisch menu uit een Californische school bestaat uit een hamburger met aardappel wedges of Rotisserie-stijl gebraden kip, gesneden sla en augurken, gekoeld fruit en paars dinosaurus cookies. De totale kosten zou $ 2 (1,06 pond).

De normen voor voeding zijn gebaseerd op dieet van de federale overheid richtlijnen voor de Amerikanen, die adviseren niet meer dan 30% van de calorieën van een persoon afkomstig zijn uit vet en minder dan 10% uit verzadigd vet.

Schoolmaaltijden moet ook ten minste een derde van de aanbevolen dagelijkse vergoedingen van de eiwitten leveren, vitamine A, vitamine C, ijzer, calcium, en calorieën.

De federale regering legt de voedingsrichtlijnen, maar beslissingen over welke specifieke voedingsmiddelen te dienen en hoe ze bereid worden gemaakt door lokale school voedsel autoriteiten.

De overheid loopt en fondsen een nationale school lunch programma, beheerd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw, die actief is in meer dan 97.700 scholen. Het programma biedt goedkoop of gratis lunches tot 27 miljoen kinderen en kosten $ 7,1 miljard in 2003.

Kinderen uit gezinnen met een inkomen op of onder 130% van de armoedegrens komen in aanmerking voor gratis maaltijden. Degenen met een inkomen tussen 130% en 185% van de armoedegrens komen in aanmerking voor het gereduceerde prijzen maaltijden, waarvoor studenten kunnen in rekening worden gebracht niet meer dan 40 cent. (Voor de periode 1 juli 2004 tot 30 juni 2005, 130% van de armoedegrens is 24.505 dollars voor een gezin van vier; 185% is 34873 dollar.)

De meeste van de steun die het ministerie van Landbouw levert aan scholen in de nationale school lunch programma komt in de vorm van een contante vergoeding voor elke maaltijd geserveerd. De huidige basis contante vergoeding tarieven zijn: 2,24 dollar voor de gratis lunches, 1,84 dollar voor de gereduceerde prijs lunches, en 21 cent voor betaald gratis lunches.
Mark Tran

Australië
Vlees taarten, saucijzenbroodjes en hotdogs zijn traditionele nietjes in Australische school Tuck winkels. Maar als de natie gevechten overgewicht bij kinderen, hebben gezondere alternatieven gedwongen hun weg naar scholen menu's.

Veel basisscholen en middelbare scholen in New South Wales hebben een stoplicht systeem. De staat Labor regering vrijwillige programma beperkt de verkoop van rode-gelabeld voedsel dat veel vet, suiker of zout - met inbegrip van gebak, chocolade en frisdranken - om maar twee keer een termijn. Gezonder groen gelabelde voedingsmiddelen, zoals sushi, sandwiches, maïskolven en watermeloen schijfjes zijn elke dag beschikbaar.

Strathfield Noord-Public School, in Sydney, geeft studenten een keuze uit maximaal 89 aanbevolen en geregistreerde voedsel om uit te kiezen, waaronder popcorn, gourmet sandwiches, bronwater, milkshakes en rijstcrackers. Australische school Tuck winkels zijn unieke draaien op de goodwill van de ouders en burgers 'Association, waarbij vrijwilligers bedenken scholen menu's en voor te bereiden lunches.

Veel scholen ontvangen de gezamenlijke financierring van het Ministerie van Onderwijs en de ouders en burgers 'Association. Maar katholieke en onafhankelijke schoolkantines overleven bijna uitsluitend op de fondsenwerving inspanningen van de ouders via school feesten en andere activiteiten.

Een gemiddeld broodje zou $ 2,50 (1 pond) kosten, Sushi Pack 2 dollar, noedels met groenten $ 2 en watermeloen slice 50 cent per stuk. Dus een gemiddelde school lunch zou kosten niet meer dan $ 3 of $ 4.
Bernard O'Riordan

Zuid-Afrika
De overgrote meerderheid van de Zuid-Afrikaanse scholen serveren geen maaltijden in alle. Lessen eindigen bij ongeveer 13:30 en studenten worden vervolgens aan hun lot overgelaten lunch te krijgen. Veel studenten brengen hun eigen lunch van huis, die meestal bestaan uit sandwiches.

Op veel township scholen zijn er de lokale leveranciers die verkopen snacks aan studenten verlaten van de school. Zakken maïs krullen en chips zijn de best verkochte items. Appels en bananen zijn ook verkocht. Slechte voeding is de schuld van een dramatische stijging van obesitas bij township kinderen omdat hun dieet bestaat grotendeels uit fastfood, gefrituurde en zeer bewerkte voedingsmiddelen.

Maar sommige township scholen hebben ertoe geleid dat de weg naar betere voeding. Banareng School in Atteridgeville township, buiten Pretoria, bijvoorbeeld loopt een schooltuin waar voedsel voor school lunches biedt. De tuin wordt ondersteund door de overheid geld en hulp van ouders. De tuin van groenten is zo productief dat ze produceren voor de lokale gemeenschap verkoopt en is uitgegroeid tot zichzelf onderhoudende. Studenten aan Banareng School zijn voorzien van lunches van pap, een stijve maïspap dat is basisvoedsel Zuid-Afrika. Dit is aangevuld met een groente stoofpot, meestal gemaakt van kool, uien, bonen, wortelen en tomaten. Enkele andere township scholen hebben soortgelijke voeren regelingen. Sommige bieden broodjes pindakaas.
Andrew Meldrum

Rusland
Twee jaar geleden heeft de federale regering de financiering schoolmaaltijden niet meer uit het centrale budget, waardoor de regio's om het geld te vinden voor zichzelf. Dit betekent dat alleen rijkere regio's zoals Moskou, de industriële Oeral of Rusland's graanschuur van Krasnodar kan handhaven redelijke maatstaven.

"School catering is niet geprivatiseerd - de plannen om dit te doen waren te populair", zegt Svetlana Tsaregorodtsova, sociale zaken correspondent voor de leerkrachten 'krant Uchitelskaya Gazeta. "Regionale overheden normen voor voedingsstoffen, maar ze zijn zelden waargenomen."

Gratis schoolmaaltijden zijn een snelle slachtoffer van het einde van het communisme, maar alle kinderen van zes tot en met 10 worden gevoed met een gratis "ontbijt" op ongeveer 11 uur. Oudere kinderen hebben meestal te betalen. In Moskou ontbijt bestaat gewoonlijk uit kosten vier tot zeven roebel (8p tot 13p) en bestaan uit thee of sap, een kleine salade, wat fruit en kaas, of misschien pap, een worst en wat yoghurt. Buiten de hoofdstad ontbijt zou kunnen kosten zo weinig als twee roebel.

Veel kinderen gaan naar huis voor de lunch. Schoolkantines een lunch voor degenen van wie de ouders aan het werk zijn en die niet zorgen voor een lunchpakket. Dit is gratis voor gezinnen met lage inkomens, maar de meeste moeten betalen. Aanmerking te komen voor gratis schoolmaaltijden in Moskou gezinnen moeten verdienen minder dan ongeveer 2.000 roebel (£ 40) per maand.

"Ouders-groepen zijn zeldzaam, maar waar ze georganiseerd worden ze vaak geld in te zamelen op school voedsel te verbeteren," mevrouw Tsaregorodtsova zegt.
David Crouch

Spanje
Hamburgers op het menu in de Catalaanse scholen, maar slechts een keer per week. Op andere dagen zou u kunnen vinden omeletten, salades, kikkererwten stoofpot, zeebaarsfilet en pasta bolognese. Desserts kunnen natuurlijke yoghurt, sinaasappel compote of een banaan. Doorgaans is er maar een optie aangeboden, maar kinderen met speciale dieetwensen wordt voorzien.

In de jaren 1990, het onderwijs ambtenaren in de Catalaanse overheid lanceerde een programma om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen bij jongeren en verbeteren van kantine diensten. Provinciale wetten staat dat voedsel moet worden van aanvaardbare kwaliteit en bereid in hygiënische omstandigheden. Er moet een verscheidenheid aan producten waarbij de leerlingen hun dieet behoeften voldoet.

Particuliere bedrijven zijn gecontracteerd naar school catering te bieden. Ouders in het algemeen betalen de volledige kosten van de scholen de maaltijden, wat neerkomt circa € 85 (£ 61) per maand of ongeveer € 4 (2,75 pond) per dag. De maximale scholen kunnen kosten is € 4,50 (£ 3.10) per dag. Sommige, maar niet veel, zijn kinderen recht op gratis maaltijden.

Family participatie wordt gezien als cruciaal met de ouders verwacht dat zij voldoende en voedzaam voedsel in eigen land en de ontwikkeling van hun kinderen voedings gewoonten bij te dragen.
James Sturcke

Zweden
Richtlijnen van het Zweedse National Food Administration de instellingen moeten aanmoedigen ten minste een gekookt hoofdgerecht met groenten, brood met halvarine, een gemengde salade, magere melk en water dienen. Een uitgebalanceerde maaltijd, volgens deze richtlijnen, zijn een derde vlees en vis, een derde pasta en rijst, en een derde groenten en fruit. De hoeveelheid vitaminen en mineralen moet ongeveer 25% en 30% van de aanbevolen dagelijkse inname.

Een typische 11 uur lunch functies gehaktballen met aardappelen, kool rollen of vis, met een gemengde salade van het buffet balk aan de zijkant. Echter, menu's variëren sterk van school tot school.

Sommige instellingen hebben een eigen keuken personeel, terwijl anderen krijgen de maaltijden van een particuliere cateraar gecontracteerd door de gemeente of van een naburige school met kookgelegenheid. Bijvoorbeeld, Andreasgymnasiet, een Stockholm hoger secundair onderwijs dat ongeveer 20 studenten van 16 jaar en ouder leert, betaalt de aannemer 20 kronen (€ 1,50) per maaltijd.

Basisscholen en middelbare scholen verboden om een vergoeding voor maaltijden. Het hoger secundair instellingen zoals Andreasgymnasiet bieden gratis lunches, hoewel sommige kunnen laden ouders. Haninge lokale overheid, in de buurt van Stockholm, de gemaakte toorn van bewoners als het 500 kronen (€ 38) betalen per kind per termijn.
Gwladys Fouche

Share