17. 11. 11
Hits: 84

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Uren in zetten naar behoefte!

Deze term hoor ik steeds vaker in de catering voorbij komen of de term maak medewerkers flexibeler om in te zetten.

Maar hoe doe je dat? Hoe ga je efficiënt om met contracten van medewerkers of met de balans tussen de hoeveelheid werk en de contracten die medewerkers hebben? Wat mag wel en wat mag niet.

Je kunt cateringmanagers de opdracht geven het bovenstaande onderwerp te volgen, maar leg dit dan eens uit?

Nou snap ik deze insteek wel omdat de cateringwereld steeds commerciëler wordt en steeds meer gestuurd wordt op cijfers. Maar cijfers zijn ook niet alles en de catering cao geeft ook spelregels en ik heb nog nooit uitleg gehad hoe ik dit moet doen.

17. 10. 07
Hits: 94

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Niet door macht maar door kracht.

Al we voor het eerst leiding geven de worden hebben we het gevoel dat we macht hebben om mensen te sturen. Dit hoorde ik in een radio programma dat ging over jonge politie agenten die net van de academie afkwamen en dachten dat zij nu macht hadden over anderen omdat zij in de uitvoeren en controlerende macht staan volgens de wet.

Deze machts uitstraling zie ik ook wel bij jonge collega’s die net leidinggevende zijn geworden van een locatie en medewerkers proberen te sturen. Ze zeggen, “ik ben de baas en je doet maar wat ik zeg” of dreigen met middelen waarvan ze eigenlijk niet weten dat ze die bevoegdheden helemaal niet hebben.

Soms moet ik daarop wel eens lachen dat nieuwe leiding gevende deze trucs of houding gebruiken terwijl ze in het geheel niet weten wat ze doen. Je kunt ze het ook niet kwalijk nemen omdat ze de kennis niet hebben of niet geschoold zijn in management tactieken of recht en wet kennis. Het wordt ze ook niet aangeboden.

17. 08. 11
Hits: 95

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief

Biometrische betalen

Betalen via een andere manier dan via de pas of contant is al jaren sterk in ontwikkeling. Al weer een tijdje geleden dat op het nieuws verscheen dat een bar eigenaar afrekende met chips is handen of schouder van bezoekers. Iedereen reageerde verbaast maar tegenwoordig komt het weer steeds meer onder de aandacht  Ontwikkeling 2004   Ontwikeling 2017

Was Albron niet overgestapt op biometrisch betalen in haar restaurants, Albron Foodclicks .  Betalen met je duim of chip wordt heel gewoon.  Art FD

Gewoon? Daar zet ik mijn vraagtekens bij. Ze zeggen, dat is toch makkelijk in de toekomst. Veel mensen zeggen ze mogen alles van me weten. Ja dat weet men tegenwoordig ook, Alles wordt verzameld van je om je maar beter van dienst te kunnen zijn, maar wat is de andere kant? Je levert alles in van wat je hebt. Niks is meer veilig en privacy al helemaal niet of toch wel? Privacywet

17. 07. 28
Hits: 140

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Regelmatig zie je deze discussie weer opkomen omdat men denk dat dit het zelfde is maar dat is het niet, naar mijn mening.

In de bedrijfscatering of in alle andere vormen van contractcatering werk je met een gesloten publiek. Je mag of je kunt er geen andere publieksvormen er bij aantrekken. Vb; In de contractcatering, lever of maak je catering op een locatie, voor dat betreffende bedrijf of school. Dit is voor medewerkers of scholieren van dat betreffende bedrijf of school.

17. 06. 30
Hits: 139

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Hoe zal de toekomst er uitzien? Jammer genoeg weten we dat niet maar we kunnen wel letten op signalen om ons heen om te zien wat er gebeurt. Of soms een beetje verder te kijken naar een groter geheel.

Zelf volg ik regelmatig alles over de catering via de vakbladen en verschillende websites maar ook hebben de ontwikkelingen in de wereld mijn interesse omdat ik denk dat we daar mee te maken krijgen. Je kunt wel net zover kijken als je neus lang is maar dan mis je veel dingen die wat verder weg zijn.

17. 06. 15
Hits: 127

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Dingen onderzoeken zoals: Hoe die je het of wat vinden de gasten van je? Zijn altijd goed om te uitvoeren. De resultaten kun je gebruiken om je dienstverlening aan te passen cq te verbeteren. Onderzoeken kun je zelf uitvoeren, maar je kunt dit ook laten doen door leerlingen of studenten.

Veel cateraars doen dit ook wel door een klachten formulier of reactie formulier bij de kassa om te leggen om bezoekers uit te nodigen iets achter te laten. Ook wordt het wel opgestuurd aan opdrachtgevers om te peilen wat hij/zij van de dienstverlening vinden.

Onderzoeken kun je zelf doen, dit kan soms veel werk zijn maar, als je de kans krijg kun je dit ook door studenten laten uitvoeren. Studenten moeten veel al leren om een onderzoek uit te voeren omdat ze deze technieken moeten leren en dit kun je ook gebruiken voor jezelf.

17. 05. 12
Hits: 339

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Politiek in de catering is misschien iets wat je niet verwacht maar toch aanwezig is. Duidelijk zeggen welke koers er gevaren wordt of duidelijk aangeven is er niet altijd bij. Dubbele agenda’s zijn ook in de catering in vele lagen aanwezig.

Het politieke spel wordt in de catering in alle lagen gespeld. Of je het nu leuk vind of niet het gebeurt gewoon.

Persoonlijk hou ik er niet. Vind het wel leuk om te zien hoe dit wordt verricht en vindt het af en toe leuk om debatten te volgen maar pas het weinig zelf toe. Ik bemerk het wel dat het om me heen gebeurt en bemerk ik dat het tegen me wordt gebruikt dan heb ik wel zin om het ook toe te passen. Klaverjassen vond ik altijd een leuk spel, dat tegen me te spellen ga ik heel snel mee doen in dat spelletje.

17. 04. 28
Hits: 206

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Klanten of gasten zijn je levenslijn van je bestaan. Zonder hen ben je nergens. Als je ze geen producten van je afnemen wordt je voort bestaan in gevaar gebracht dus investeer er in. Klanten moeten over je praten en je dienstverlening beoordelen want dan praten ze er over met andere klanten.

Studenten praten gauw over je dienstverlening en als je een goed product heb wordt dat zeer snel rond bazuint en je ziet onbekenden het product komen halen. Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn dat je het vandaag druk heb maar morgen is het een stuk minder dan kan het zo zijn dat je producten of dienstverlening niet goed gevallen zijn. Dus let altijd op en praat met je klanten.

17. 04. 18
Hits: 246

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Tegenwoordig verwachten ze dat de catering gaat verschuiven naar horeca, op scholen en in bedrijven. Dat kan betekenen dat er meer commerciële contracten bij kunnen komen. Dit aantal is volgens het VeNeCa jaar verslag van 2015 maar met 2% procent gestegen. Dus of dit zo hard gaat weet ik niet, maar je ziet in de schoolcatering wel meer horeca achtige contracten of commerciële contracten. Dus wie weet ga je volgende school jaar wel met een commercieel contract werken

Als je voor het eerst commercieel gaat werken kan er veel op je af gaan komen. Je kan gaan denken moet ik dit allemaal gaan doen of moet ik daar allemaal rekening mee gaan houden? Ja, dat kan, maar je kunt ook gewoon gaan beginnen en jezelf en je team de tijd geven hieraan te wennen en hierin mee te gaan veranderen.

17. 04. 08
Hits: 235

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Als je in de schoolcatering en met name op een hogeschool werkt krijg je te maken met tentamen weken. In deze weken daalt je basis omzet misschien tot de helft. Banqueting omzet stijgt misschien een beetje d.m.v. extra vergaderingen en lunches, maar over het algemeen daalt je omzet.

Dit betekend dat ook je omzet per uur (OPU) ook gaat dalen tenzij je minder uren in kan zetten. Minder uren inzetten kan ook een verplichting zijn, maar is afhankelijk van de contracten van je medewerkers en de Overwerk of meeruren (art 1 def 17 van de catering cao) die zij over hebben

advertentie google

Backpackgids Azie

20 dagen suikervrij