18. 03. 02
Hits: 87

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Bedrijfseconomie in de schoolcatering(1)

Misschien denk wat is dit voor onderwerp maar als je iets van bedrijfseconomie snapt, begrijp je meer van de financiële zaken die allemaal spelen in en rond om, jou restaurant of locatie.

Termen zoals winstmarges en foodcost zijn toch termen die de meeste wel kennen. Maar weet je ook welke marge(s) er op een product(en) zit? Zit op elk product dezelfde marge of is dat verschillend? Of weet jij ook welk product het meeste bijdraagt aan de algemene winst marge over alle producten? Niet, ga dan daar eens mee aan de slag en krijg inzicht in de verkoopcijfers van je locatie.

17. 12. 29
Hits: 157

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Van een klein probleem naar een groot probleem

Kan een klein probleem een onderdeel worden van een groot probleem? Ja dat kan. Als je probleempjes of meningsverschillen niet uit praat of er over praten weg laat, blijven ze liggen en vormen ze druppels in een emmer. We weten daarna wat er dan kan gebeuren!

Alles komt boven tafel, alles komt weer een keertje terug want als er iets gebeurt wordt er onderzoek naar gedaan of er wordt gezegd dat gebeurt als jaren.

17. 12. 25
Hits: 242

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Het is kerst

Voor de een bijzondere dagen voor de ander heeft het geen speciale betekenis. Het wordt veel gevierd met elkaar maar veel zonder de achter liggende gedachte.

De kerst tijd geeft in de catering meestal veel extra werkzaamheden die de krenten in de pap kunnen zijn. Van eenvoudige diners tot grote buffetten met nationale artiesten. Ik heb ze allebei veel mogen mee maken en denk er nog regelmatig aan. Schitterend om te mogen organiseren en het uit te voeren. Het zijn wel lange dagen, die eigenlijk niet mogen maar het in anders niet oplosbaar. Dagen van 14 uur horen er dan gewoon bij. Iedereen wist dat, maar deed het met veel plezier. Collegialiteit kwam naar boven zodat degene die het langste werkten de volgende dag niet als eerste hoefden te beginnen om de boel weer op te ruimen. Er werd soms naar uit gekeken en over gespeculeerd welke artiest krijgen we dit jaar.

17. 11. 11
Hits: 220

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Uren in zetten naar behoefte!

Deze term hoor ik steeds vaker in de catering voorbij komen of de term maak medewerkers flexibeler om in te zetten.

Maar hoe doe je dat? Hoe ga je efficiënt om met contracten van medewerkers of met de balans tussen de hoeveelheid werk en de contracten die medewerkers hebben? Wat mag wel en wat mag niet.

Je kunt cateringmanagers de opdracht geven het bovenstaande onderwerp te volgen, maar leg dit dan eens uit?

Nou snap ik deze insteek wel omdat de cateringwereld steeds commerciëler wordt en steeds meer gestuurd wordt op cijfers. Maar cijfers zijn ook niet alles en de catering cao geeft ook spelregels en ik heb nog nooit uitleg gehad hoe ik dit moet doen.

17. 10. 07
Hits: 227

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Niet door macht maar door kracht.

Al we voor het eerst leiding geven de worden hebben we het gevoel dat we macht hebben om mensen te sturen. Dit hoorde ik in een radio programma dat ging over jonge politie agenten die net van de academie afkwamen en dachten dat zij nu macht hadden over anderen omdat zij in de uitvoeren en controlerende macht staan volgens de wet.

Deze machts uitstraling zie ik ook wel bij jonge collega’s die net leidinggevende zijn geworden van een locatie en medewerkers proberen te sturen. Ze zeggen, “ik ben de baas en je doet maar wat ik zeg” of dreigen met middelen waarvan ze eigenlijk niet weten dat ze die bevoegdheden helemaal niet hebben.

Soms moet ik daarop wel eens lachen dat nieuwe leiding gevende deze trucs of houding gebruiken terwijl ze in het geheel niet weten wat ze doen. Je kunt ze het ook niet kwalijk nemen omdat ze de kennis niet hebben of niet geschoold zijn in management tactieken of recht en wet kennis. Het wordt ze ook niet aangeboden.

17. 08. 11
Hits: 192

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief

Biometrische betalen

Betalen via een andere manier dan via de pas of contant is al jaren sterk in ontwikkeling. Al weer een tijdje geleden dat op het nieuws verscheen dat een bar eigenaar afrekende met chips is handen of schouder van bezoekers. Iedereen reageerde verbaast maar tegenwoordig komt het weer steeds meer onder de aandacht  Ontwikkeling 2004   Ontwikeling 2017

Was Albron niet overgestapt op biometrisch betalen in haar restaurants, Albron Foodclicks .  Betalen met je duim of chip wordt heel gewoon.  Art FD

Gewoon? Daar zet ik mijn vraagtekens bij. Ze zeggen, dat is toch makkelijk in de toekomst. Veel mensen zeggen ze mogen alles van me weten. Ja dat weet men tegenwoordig ook, Alles wordt verzameld van je om je maar beter van dienst te kunnen zijn, maar wat is de andere kant? Je levert alles in van wat je hebt. Niks is meer veilig en privacy al helemaal niet of toch wel? Privacywet

17. 07. 28
Hits: 236

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Regelmatig zie je deze discussie weer opkomen omdat men denk dat dit het zelfde is maar dat is het niet, naar mijn mening.

In de bedrijfscatering of in alle andere vormen van contractcatering werk je met een gesloten publiek. Je mag of je kunt er geen andere publieksvormen er bij aantrekken. Vb; In de contractcatering, lever of maak je catering op een locatie, voor dat betreffende bedrijf of school. Dit is voor medewerkers of scholieren van dat betreffende bedrijf of school.

17. 06. 30
Hits: 233

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Hoe zal de toekomst er uitzien? Jammer genoeg weten we dat niet maar we kunnen wel letten op signalen om ons heen om te zien wat er gebeurt. Of soms een beetje verder te kijken naar een groter geheel.

Zelf volg ik regelmatig alles over de catering via de vakbladen en verschillende websites maar ook hebben de ontwikkelingen in de wereld mijn interesse omdat ik denk dat we daar mee te maken krijgen. Je kunt wel net zover kijken als je neus lang is maar dan mis je veel dingen die wat verder weg zijn.

17. 06. 15
Hits: 211

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Dingen onderzoeken zoals: Hoe die je het of wat vinden de gasten van je? Zijn altijd goed om te uitvoeren. De resultaten kun je gebruiken om je dienstverlening aan te passen cq te verbeteren. Onderzoeken kun je zelf uitvoeren, maar je kunt dit ook laten doen door leerlingen of studenten.

Veel cateraars doen dit ook wel door een klachten formulier of reactie formulier bij de kassa om te leggen om bezoekers uit te nodigen iets achter te laten. Ook wordt het wel opgestuurd aan opdrachtgevers om te peilen wat hij/zij van de dienstverlening vinden.

Onderzoeken kun je zelf doen, dit kan soms veel werk zijn maar, als je de kans krijg kun je dit ook door studenten laten uitvoeren. Studenten moeten veel al leren om een onderzoek uit te voeren omdat ze deze technieken moeten leren en dit kun je ook gebruiken voor jezelf.

17. 05. 12
Hits: 447

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Politiek in de catering is misschien iets wat je niet verwacht maar toch aanwezig is. Duidelijk zeggen welke koers er gevaren wordt of duidelijk aangeven is er niet altijd bij. Dubbele agenda’s zijn ook in de catering in vele lagen aanwezig.

Het politieke spel wordt in de catering in alle lagen gespeld. Of je het nu leuk vind of niet het gebeurt gewoon.

Persoonlijk hou ik er niet. Vind het wel leuk om te zien hoe dit wordt verricht en vindt het af en toe leuk om debatten te volgen maar pas het weinig zelf toe. Ik bemerk het wel dat het om me heen gebeurt en bemerk ik dat het tegen me wordt gebruikt dan heb ik wel zin om het ook toe te passen. Klaverjassen vond ik altijd een leuk spel, dat tegen me te spellen ga ik heel snel mee doen in dat spelletje.

advertentie google

Backpackgids Azie

20 dagen suikervrij